Нгакпа Иво

Лама Иво

Лама Иво в Дхарма центъра Тегчог Ламсанг

Нгакпа Иво, или Лама Иво както е наричан от някои от учениците си и из този сайт, е будистки учител от Дзогчен приемствеността на Будизма и е свързан с традицията Нйингма на Тибетския будизъм. Коренният учител на Иво е покойният Н.Св. Кябдже Трулшик Ринпоче, последния глава на Традицията Нйингма и той е живял дълго в Индия и Непал, получавайки учения от множество видни учители на Тибетския будизъм от 20 и 21 век. (виж. Разказ за получената Дхарма)

Иво притежава много будистки приемствености и през повече от 25-те години изучаване на будистката традиция е извършил традиционно четири-годишно медитационно отшелничество, в добавка на множество по-къси ритрийти и периоди на интензивно учене и практика. В добавка на това той има предистория свързана с шаманските традиции на Централна Америка. Той е също и хипнотерапевт с голям опит в обласите на регресия в минали животи и лекуване.

Лама Иво беше глава на българския Дхарма център Тегчог Ламсанг в периода 2005-2012. В началото на 2012 той реши формално да се дистанцира от институциите на Тибетския будизъм, за да може да работи ефективно с учениците си, преподавайки постепенно нов цикъл Дхарма учения (виж: Прекъсване на ограниченията и Пътуването). Лама Иво в момента живее в южно Мексико с  група свои ученици, като глава на Небесната Дхарма Общност.

За информация относно духовния живот на Иво, моля вижте: Разказ за получената Дхарма

Един добър учител повлиява вечността
никога не можем да разберем къде свършва влиянието му.

– Хенри Адамс