Гангтен Тулку Ринпоче

Гангтен Тулку Ринпоче

Gangten Tulku Rinpoche

Деветият Гангтен Тулку, Кунзанг Пема Намгял, е роден през 1955г. близо до Тронгса – изолирана планинска и поразяващо красива част на централен Бутан. Той е един от най-близките ученици на Н.Св. Дуджом Ринпоче и един от малцината учители, които са натоварени със задачата да преподават изключително ученията от Нйингтик раздела на Дзогчен. Необикновената история на живота му е следната:

Един ден, когато бил на три годишна възраст, Кунзанг Пема Намгял си играл около семейното стадо крави, които бил последвал в гората. Този ден той бил взел медальона на баща си, който съдържал малка статуетка на Будата, дадена на баща му от краля на Бутан. Отваряйки медальона, той внимателно извадил статуетката. Изведнъж тя се изправила и казала “Отивам в Гангтен Гомпа”, след което излетяла! Когато бащата на Кунзанг разбрал, че синът му е изгубил скъпоценната статуетка, той започнал да налага момчето. Кунзанг успял да смутолеви няколко думи за станалото, при което баща му веднага спрял да го бие.

Годината била 1959 и никой в семейството му никога не бил чувал за манастира Гангтен, тъй като той се намирал в много далечната и тайна долина Побджика. Било невъзможно, но детето било изрекло името на линията Гангтен, еманации на тялото на краля тертон и почетен светец на Бутан от 16-ти век, Пема Лингпа. Подозирайки необяснимото, бащата на Кунзанг направил поклон пред сина си.

В последствие, Кунзанг Пема Намгял бил разпознат като деветата последователна еманация на тялото на Пема Лингпа от 16-тия Кармапа Рангджунг Ригпе Дордже, Н. Св. Дуджом Ринпоче, Н. Св. Дилго Кхйенце Ринпоче, и други водачи на Ваджраяна будизма. Той получил традиционното обучение на преродежденец като монах в манастира Тронгса, като на шестнадесет годишна възраст формално стъпил на престола като деветия Пема Лингпа в седалището Гангтен Гомпа. Така младият абат станал духовен водач на 19 частни Нйингма манастира и ритрийт центъра, които в момента вече са повече от 35.

Gangten Tulku Rinpoche

Мястото за манастира Гангтен Гомпа било избрано от самия Пема Лингпа. Строителството му започва в началото на 16-ти век от внука на Пема Лингпа, втория Гангтен Тулку, като манастирът бива постепенно завършен към края на същия век. Името на манастира е дадено от Пема Лингпа – то е просто и на място – „върхът на хълма“. Днес Гангтен Гомпа е най-големият частен Нйингма манастир в Бутан.

Като индикация за личния му стил на учител, деветия Пема Лингпа веднага разпуснал свитата прислужници, които по време на дългите процесии извън манастира, традиционно следвали всяка стъпка на Гангтен прерожденците. И днес продължават да се разказват истории за начина, по който Гангтен Тулку направил това – той изпратил прислужниците със съвет да си търсят нова работа, защото при него вече нямало да имат такава.

Скоро той започнал три години лично обучение при Дуджом Ринпоче, тогавашният главата на школата Нйингма, и през този период той получил целия набор от посвещения и учения от приемствеността на Пема Лингпа, както от Дуджом Ринпоче, така и от Дилго Кхйенце Ринпоче.

Следвайки този период на учене, той прекарал осем години в почти постоянен медитационен ритрийт под ръководството на предишния Дже Кхенпо, широко признат за един от най-осъзнатите Дзогчен учители на нашето време, който живял в медитативно отшелничество в планинската си обител при горния край на долината Тимпу.

Надвиснали над Гангтен Тулку през това време обаче били изискванията на историческия период, а именно изчезването на традицията на Пема Лингпа от Тибет, както и жалкото състояние на манастира Гангтен, който бил западнал.

Поради тези причини, Гангтен Тулку започнал период на интензивно преподаване в духовния си дом в Бутан, като също така учил при почитания Дзогчен учител Чатрал Ринпоче, в Непал. През 80-те, насърчен и окуражен от учителя си, Гангтен Тулку решава да посети запада, преподавайки Дзогчен – деветата колесница на великото съвършенство. По време на първите си пътувания той пътувал сам – неговата цел била да вдъхне свежест в традицията на Пема Лингпа, споделяйки я със западните ученици, както и да събере средства за реставрацията на 400-годишния храм на Гангтен Гомпа и за множеството си нови проекти, инициирани в Бутан.

След поредния си три годишен ритрийт през 1992 г., Гангтен Тулку започва непрестанна работа, за да осигури оцеляването на ученията и практиките от приемствеността на Пема Лингпа. Два центъра за тригодишен ритрийт, изолиран Дзогчен център за тригодишен ритрийт, нов манастир, метох и шедра за жени, прехвалена шедра на университетско ниво – това са някои от плодовете на този интензивен период на дейност от страна на Гангтен Тулку.

Gangten Tulku Rinpoche

Извън Бутан Ринпоче обикаля и преподава ежегодно в САЩ и Европа, и е създал ритрийт центрове и на двата континента. През Май 2000 г., фондация „Маниту“ благородно дарява на организацията му 320 акра недокосната планинска земя в Крестън, Колорадо. Тази земя се разработва за ритрийт и учебен център с името Чойинг Дзонг, като към момента има завършен храм и четири къщички за ритрийт.

Гангтен Ринпоче продължава да пътува из Европа и САЩ, дарявайки безценните Дзогчен учения на онези с добра съдба.