Н.Св. Кябдже Трулшик Ринпоче

Н.Св. Кябдже Трулшик Ринпоче

Trulshik Rinpoche

Н.Св. Кябдже Трулшик Ринпоче навлезе в тукдам в 8:30 часа на 2 септември 2011г. и напусна тялото си сутринта на 5 септември.

Отиде си един от уникалните учители на планетата ни.  


Кябдже Трулшик Ринпоче беше един от най-почитаните и уважавани учители в тибетската будистка традиция и без съмнение един от най-значимите лами на нашето време. Той беше официалният глава на традицията Нйингма и един от учителите на Н. Св. 14-тия Далай Лама, на когото предаде рядко срещани учения на които беше пазител, и най-вече ученията на Великото съвършенство (Дзогчен). Нашият център в България функционира с неговата благословия и беше под неговата закрила и духовно ръководство. Въпреки висшия си ранг, Ринпоче прекара в отшелничество почти целия си живот.

Трулшик Ринпоче, чието име означава „унищожител на илюзията“, бе роден през 1924 г. в централен Тибет. На ранна детска възраст е разпознат като прякото въплъщение на тертона Донгак Лингпа, известен откривател на духовни съкровища, а също така е смятан за проявление на ученика на Будата Ананда, както и на Ариадева,Тонми Самбхота, абата Шантаракшита, преводача Вайрочана и на Речунг Дордже Дракпа.

Trulshik Rinpoche

Той получава ранното си обучение от най-напредналия ученик на предшественика си, Нгауанг Тензин Норбу (1867-1942), който бил известен като Будата на Дза Ронгук – име идващо от от неговия ритрийт център и манастир на северните склонове на Еверест. След смъртта на Нгауанг Тензин Норбу, Трулшик Ринпоче става абат на монашеската общност в манастира на учителя си, но след трагичните събития от 1959 г. се мести заедно с последователите си в безопасните долини на юг от района на Еверест, сред шерпите на североизточен Непал. Туптен Чьолинг е името на основания там от него манастир, който днес е известен като водещ център за монашеската традиция на школата Нйингма. Откакто напуска Тибет, Ринпоче даде монашески обети на близо десет хиляди монаси и монахини.

Освен коренния му гуру, някои от другите учители на Трулшик Ринпоче бяха Минлинг Чунг Ринпоче, Дордзин Ринпоче, Дуджом Ринпоче, Джамянг Кхйенце Чокйи Лодро и най-вече Дилго Кхйенце Ринпоче, на когото той става като син. Всичко на всичко той е имал над петдесет учителя от всички основни приемствености на тибетския будизъм.

Трулшик Ринпоче е също така единствен пазител на някои от по-рядко срещаните традиции на Тибет, като например на традицията на „Успокояване на страданието“, която навлиза в Тибет през 11-ти век чрез индийския йоги Падампа Санге. Като въплъщение в приемственост на откриватели на съкровища (тертони), той продължава дейността на предшественика си, особено чрез учения свързани с великия учител Падмасамбхава и медитационни учения на Великото съвършенство, или Дзогчен. Стилът му на преподаване е необичайно ясен и спонтанен – тези качества могат да бъдат открити и в постиженията му като поет и владетел на всички аспекти на монашеските изкуства.

През 2010 г. Кябдже Трулшик Ринпоче прие позицията на глава на школата Нйингма. През 2005 година Кябдже Трулшик Ринпоче даде благословията си за създаване на нашия Дхарма център в България, а през 2011 година даде пълна независимост на центъра ни и правомощия на Лама Иво да преподава всички нива на будистките учения тук, включително и Дзогчен.

В началото на есента на 2011 година, в 8:30 часа сутринта на 2 септември, Н.Св. Трулшик Ринпоче навлезе в последната си медитация (тукдам). На 5 септември той окончателно напусна земното си тяло.

Trulshik Rinpoche