Лесни Стъпки - учение от Гуру Падмасамбхава

 

Лесни Стъпки

 

Учение от Гуру Падмасамбхава от медитационния цикъл “Изначалното Пространство на Самантабхадра”
(публикувано с разрешението на Лама Иво)

 eagle-feathers

 

Това е учение което лесно се практикува в ежедневието и ключовият момент е намерението.

За да създадеш благоприятни обстоятелства за себе си и другите, първо изчисти намерението си. Сутрин когато се събудиш, нека това да е първото нещо което си припомняш – намерението да облагодетелстваш всички. Засили го по такъв начин, че да остане с теб през целия ден. За да успееш, припомни си учителя си – това ще ти покаже вярната посока.

Докато можеш да се движиш, бъди благодарен, припомняйки си отново и отново, че все още имаш възможност да практикуваш. Докато си в състояние да виждаш, чуваш и мислиш, радвай се и оценявай възможностите като нещо отдавна мечтано, а не като даденост

Всичко което получаваш всеки ден, като храна, вода светлина, дори и най-незначителната хубава гледка, въздуха който дишаш, земята по която ходиш, дрехите които носиш, хората с които разговаряш, възможността да работиш или да почиваш, всичко до най-малките детайли, цени като редки съкровища и вътрешно постоянно предлагай тези неща на учителя. Знай че никога не можеш да прекалиш в старанието си да зарадваш учителя, но се стреми действията ти да бъдат умели.

Осмели се да погледнеш всеки свой страх в очите – това е ключа към пълното освобождение.

Стреми се истински да видиш другите, да ги разбираш със сърцето си. Дори само това ще е достатъчно, и така ще бъдеш от полза.

Колебанията са за хора, които не са готови да вървят по пътя, затова имай решимост. По-добре да сгрешиш отколкото да си парализиран от страх.

Когато те налегне безнадеждност, песимизъм или отчаяние, седни с длани и стъпала опрени в земята и остани така в покой докато наблюдаваш дишането. По този начин ще възстановиш силата си.

Не се опитвай да предположиш какво ще се случи, защото всяко предположение е свързано с очаквания и страхове. Бъди винаги настроен да приемеш всичко което идва.

Ако действаш според съвестта си винаги ще си готов.

Не отдавай прекалено голямо значение на привързаността към приятели и врагове – като магически спектакъл те се трансформират. Но винаги желай от дълбините на сърцето си най-доброто за всяко едно същество.

Не се опитвай да променяш другите или света, тъй като единствената възможна промяна е вътрешна.

Изследвай непознати области – това ще те подготви за смъртта.

Като упражнение си представяй отвреме на време как всичко което знаеш изведнъж се оказва погрешно.

Знай че всичко за което се държиш се разпада, така че не губи време и усилия в несъществени неща. Стигни до същността чрез изследване навътре – само това има истинско значение.

Знай че всяка доброта, проявена към теб не може да бъде изплатена – това не е разменна монета, а нещо еднопосочно и безценно. Единственото което можеш да направиш е самият ти да проявяваш доброта.

Независимо как изглежда, във всички действия и решения винаги си сам. Бъди наясно с това и поеми отговорност.

Свободата не е свързана с намиране на удобно прикритие, така че не търси комфорт.

Когато спреш да се вкопчваш, търсейки комфорт, отпускането ще ти донесе неразрушимо блаженство.

 

Нека всичко бъде добродетелно!

 

 Този съвет беше даден от Гуру Ринпоче като част от цикъла Изначалното Пространство на Самантабхадра. Той беше записан от Иво.

 

[fb_button]