Разказ за получената Дхарма

Разказ за получената Дхарма

Интервю с Лама Иво за ученията които той е получил и практикувал по време на будисткото си обучение.
По-долу е извадка от едно дълго интервю в което Лама Иво говори за ученията които е получил от учителите си. Информацията която той даде не е цялостна, но това е всичко с което разполагаме. Транскрибтът не е редактиран, но където е било възможно сме добавили българските имена на ученията в квадратни скоби ( [] ).

Също така имайте предвид, че това интервю е крайно технично по характер и съдържа дълги списъци от имена и заглавия на учения, които може да не говорят нищо на обикновения човек. И на последно място, интервюто беше дадено от Иво на английски и тук поместваме превод.

Допълнително разяснение
В текста се говори постоянно за “получаване” на учения. Имайте предвид, че в тибетската традиция  предаването на ученията има ритуална форма, и дори когато става въпрос за текстове, учителят трябва да предаде на ученика всяка дума от текста като звук. По тази причина това е много сложен процес и може да отнеме много време и усилия. Тази информация е, за да се разберат в правилен контекст въпросите по-долу.

 

Въпрос: Ти си започнал да практикуваш на много ранна възраст, какви учения си получил и практикувал? Какво се случи в началото?

Иво: Аз не започнах да практикувам Будадхарма на ранна възраст. Исках, но не беше възможно – обстоятелствата не бяха налице. Когато наистина имах възможност да започна сериозна практика вече бях на 19 години. Не мога да кажа, че преди това съм си губил времето, но считам този късен старт за пречка. Сякаш обаче беше необходимо.

Въпрос: Как започна всичко?

Иво: Лама Джампа [т.е. Нгакпа Джампа Тхайе] дойде в България през 1994 и аз веднага се възползвах от възможността, въпреки че знаех още тогава, че той не е част от традицията с която имам истинска връзка. Бях съвестен обаче и започнах сериозна практика незабавно.

Въпрос: Какво практикува, какви учения получи от него?

Иво: Ами…. получих от него много в продължение на десет години, не съм сигурен, че ще мога да си спомня името на всяко учение и посвещение, тъй като тогава бях мързелив и не си записвах, както се очакваше да правя.  Започнах да си водя записки много по-късно. Най-първото учение което той даде тогава, след като приех убежище и дадох обета на Бодхисатва беше частта от Бардо Тхьодрол преведена от Трунгпа – Великото освобождение чрез чуване. Той преподаде обширен коментар върху него в рамките на една седмица. За мен това беше значимо, защото това учение принадлежи към традицията Нйингма, моята традиция, а Лама Джампа е Сакя учител. То ме докосна много дълбоко и бях закачен. Той никога повече не даде Нйингма учение в България.

Въпрос: След това въз основа на това учение ли започна медитационна практика?

Иво: Не. Бардо практиките са за много напреднали медитатори, аз бях начинаещ. В началото получих специфични шамата инструкции и започнах да правя по 4 часа шамата всеки ден, често и по повече. Лама Джампа искаше моята шамата да бъде напълно стабилна за поне по два часа на сесия и аз се опитвах много усилено. В един момент успях да го постигна и преминах на Ваджраяна практики според системата на школата Сакя.

Въпрос: Какви бяха тези практики? Може ли моля да обясниш повече за ученията които си получил през този период, мисля че тази информация би била много полезна за учениците ти.

Иво: ОК, може да пропусна много, но ще се опитам… Лама Джампа беше доста методичен с мен. Първо получих целия цикъл учения и опорни молитви свързани с цикъла на Сачен Кунга Нйингпо zhen pa bzhi bral [т.е. Раздяла с Четирите Привързаности]. Това са няколко коментара написани от именити Сакя учители от ранния период. Някои са кратки, но има два доста дълги. Тази традиция има и специална медитационна приемственост и аз получих и нейните инструкции и извърших сериозно съответните медитации. След това, като опора за интегриране на ученията в ежедневието получих многобройни Лоджонг учения, като 8-те стиха [т.е. Осемте Стиха за Трениране на Ума], 37-те Практики на Бодхисатвите, Сурлекха на Нагарджуна [т.е. Писмо до един приятел] и още подобни учения със съответните коментари. Получих и множество молитви като опора за практиката си, заедно със съответните коментари, като Молитвата на Бодхисатва Самантабхадра [т.е. Кралят на Стремежа], която беше всъщност част от ежедневната ми практика, както и други молитви, като 12-те Дела на Буда, Вратата към щастието, множество молитви към приемствеността, Сакя Легше [т.е. Съкровищницата от Благозвучни Слова] от Сакя Пандита, цяла сбирка Сакя молитви… В добавка на това получих и практикувах редовно някои сутра пуджи, като Пуджата на 16-те Щавири и т.н. В добавка на това получих и на четири очи учения които не бяха свързани със Сакя, като Дъждът от благословии на Мипам Ринпоче, някои кратки учения на Патрул Ринпоче, 4-те Дхарми на Гампопа, призоваване на Миларепа от  устната приемственост, молитви към Гуру Ринпоче и други. През този период също получих и една много  важна приемственост, която практикувах много в последствие в ритрийт – сутра частта на Лам Дре Цог Ше [Пътят и Плода, тиб.  lam ‘bras tshogs bshad], Нанг Сум на Нгорчен [Прекрасният Орнамент на Трите Визии], с неговите устни инструкции. Това е много обширен медитационен цикъл с повече от 30 различни степенувани медитационни практики, които имах щастието да завърша изцяло в ритрийт в един момент. Та така се случиха нещата с мен по онова време, това беше самото начало. Сигурен съм че забравям много неща, и всичко това е извън Ваджраяна нещата.

Въпрос: Какви бяха “Ваджраяна нещата”, моля, сподели.

Иво: Защо точно правим това в момента?

Интервюиращ: Опитвам се да те помоля да изредиш всички учения които си получавал, като намтар [т.е. духовна биография].

Иво: Намтар е история на освобождението на някой учител, тя изисква просветлен персонаж, поне на края. Аз не съм, така че е безсмислено.

Интервюиращ: Нека се престорим, моля те. На някой може да е полезен този списък от учения и да вземе да получи просветление чрез тях :)

Иво: OK, ще се опитам, но това ще бъде едно много дълго интервю.

Интервюиращ: OK, моля. Какви са “Ваджраяна нещата”?

Иво: Добре. В началото получих от Лама Джампа серия от тантрични Ваджраяна посвещения. Повечето бяха Крия и Чаря, но някои бяха Ануттара. Той ми дари Манджушри Арапацана, Зелена Тара, Бяла Тара, Шри Дзамбала, Четириръкия Ченрезик-Махамудра на Нгорчен, Ваджрасатва и някои други. Много от тези посвещения всъщност получих многократно, особено Ченрезик, тъй като той го даваше често. От тях взех за своя основна практика Ченрезик-Махамудра садханата на Нгорчен и направих многократно повече от необходимите мантра рецитации – през този период направих повече от 5 милиона, в рамките на много ритрийти.  След това практикувах Манджушри, също натрупвайки няколко милиона, след това Зелена Тара, след това малко Дзамбала, след това Ваджарсатва. Бялата Тара не я практикувах много. Като опора за практиката на това ниво получих някои Ваджраяна учения, като 50-те Стиха за Гуруто с коментарите на Царчен и други учители, 14-те Коренни падения, също с коментари, един от Сапан, много специалният Khor ‘das dbyer med коментар на Гатон Нгауонг Лекпа, Нектара на Добрата Съдба, с устните инструкции. Също така получих и новото Сакя ньондро на Дешунг Ринпоче. Започнах да правя и практики на защитниците свързани със Сакя Дхармапалите. По това време направих и първото си пътуване до Индия и Непал и се срещнах с Н.Св. Далай Лама, Н.Св. Сакя Тризин, Н.Св. Чьодже Тричен Рипоче и получих някои малки неща, заедно с едно посвещение в Манджушри от Карма Тинлей Ринпоче. След това получих Нйингма-Кагю предаването на ньондрото на Кьончок Чинду което завърших изцяло в ритрийт. След това получих в Англия самият цикъл-съкровище на Кьончок Чинду с голямото посвещение и започнах да извършвам Кйерим и Дзогрим етапите от тази система. По това време обаче моята връзка с Лама Джампа стана малко напрегната, защото аз исках да се ангажирам изцяло с терма традицията на школата Нйингма, а той искаше да остана Сакяпа и да поема групата му в България. В крайна сметка се разделихме и аз започнах да уча изцяло при тибетските си учители.

Интервюиращ: Това не създаде ли проблеми в практиката ти?

Иво: Ами, определено беше много трудна ситуация, за мен лично, тъй като по онова време Лама Джампа беше всичко за мен. Но не се създадоха реални самая проблеми или нещо подобно. И двамата знаехме, че това е неизбежно и той в крайна сметка ми даде благословията си. Сигурен съм че е останал горчив вкус, тези неща никога не са лесни. След това отидох направо при Рабджам Ринпоче и започнах да получавам наистина големи неща от него, от Гангтен Ринпоче и от Н.Св. Трулшик Ринпоче. След това с техните благословии учих и при много други учители, които всичките проявиха голяма доброта към мен.

Интервюиращ:  Какви приемствености получи и практикува?

Иво: Това е много трудно за преразказване. Онова, което получих от Лама Джампа е много малко в сравнение с онова, което съм получил оттогава насетне. Искаш да направя списък? Ще трябва да си използвам записките за нещо такова, не разполагам с такава памет.

Интервюиращ: Да, моля.

Иво: Добре, нека да видим… Първо получих дългото и късото ньондро на Лонгчен Нйингтик от Кябдже Рабджам Ринпоче и завърших дългото. Като опора за това по молба на Рабджам Ринпоче получих от няколко други Ринпочета в манастира Шечен предаванията чрез четене на Думите на моя съвършен учител от Патрул Ринпоче, Бодхисатвачаряаватара на Шантидева, Мадхямакааватара на Чандракирти, целият терма цикъл Бардо Тходрол на Карма Лингпа, цялата терма Ламрим Йеше Нйингпо на Кхйенце Уангпо и Чьоджур Лингпа. Лично от Рабджам Ринпоче получих, по молба на Трулшик Ринпоче, Тиксум Недек, заедно с коментара на Патрул Ринпоче. От него също така получих и предаването на 7-те точки за трениране на ума, Сърдечното съкровище на Патрул, Великото лекарство на Шечен Гялцап, както и множество практики и молитви използвани в Шечен, като Кунзанг Мьонлам [т.е. Дзогчен молитвата на Самантабхадра], Сампа Лхундруп [т.е. Спонтанното Осъществяване на Всички Желания], Сампа Нюрдруп [т.е. Молитвата, която бързо изпълнява всички желания], Таши Гйепа [т.е. Стиховете на 8-те Благоприятни], сутрата Кьончок Джерден [т.е. Сутрата на истинното припомняне на Трите Скъпоценности], Праджняпарамита Хридая Сутра [т.е. Сърдечната сутра], Молитвата към 21-те Тари, както и някои Тара молитви на Тросонг Деуцен, Молитвата от Седем Реда, заедно с Гуру Тенке гуру йогата на Кхйенце Уангпо, Дусум Санге, Барче Ламсел [т.е. Премахване на препятствията от пътя], терма Молитвата на Ваджрадхату мандалата от Чьоджур Лингпа, множество молитви за пречистване и подготовка, Възхвали към живота на Буда, молитви към Тара от Бхикшуни Лакшми. Получих също и няколко садхани, като Манджушри садханата Джамянг Тходруп от Кхйенце Уангпо с възхвалата Радостният облак от приношения на Джамгон, също от Кхйенце Уангпо, Тубшог Чинлап Тердзьо садханата на Будата от Мифам. Също така Маха Гуру молитвата на Йеше Цогял разкрита от Пема Лингпа, Денцил Мьонлам молитвата на 14-тия Далай Лама и други различни молитви. По онова време също така получих от Рабджам Ринпоче и Призоваване на Гуруто от далеч на Джамгон Конгтрул.

От Рабджам Ринпоче също така получих на четири очи някои много важни големи посвещения, като Нетик Пурба цикъла на Джамянг Кхйенце Уангпо, Ригдзин Дупа от Лонгчен Нйингтик, Сантик Пурба от Чьоджур Лингпа, Ранджунг Пема Нйингтик от Дилго Кхйенце Ринпоче заедно с ньондрото, което също практикувах. По-късно също така получих от Кябдже Рабджам Ринпоче и предаването на пълните творби на Лонгченпа – Седемте Съкровища и техните коментари, трите трилогии и другите учения на Лонгчен Рабджам. Това е огромна по обем сбирка, много томове, отне много време да бъде предадена и беше истинска благословия, тъй като подобни приемствености се дават изключително рядко.

Интервюиращ: От какво се състои тази сбирка учения?

Иво: Ами… Седемте Съкровища са Менгаг Дзо [т.е. Съкровищницата с Ключови Инструкции], Друбта Дзо [Съкровищницата на Философските системи], Чьойинг Дзо [т.е. Съкровищницата на Дхармадхату] и неговия коментар, Йишин Дзо [Съкровищницата която иапълнява всички желания], Тегчок Дзо [Съкровищницата на върховната колесница], Цик Дон Дзо [Съкровищницата на думите и значението], и Нелук Дзо [т.е. Съкровищницата на Естественото състояние] и неговия коментар. Между другото тези учения не са цикъл, те са започнали да се считат за свързани в по-късни времена. Има също и три известни трилогии – всяка от три тома + коментари. Нгалсо Кхорсум [Трилогията на намиране на удобство и отпускане] се състои от Семнйи Нгалсо [Намиране на удобство и отпускане в природата на ума] и неговият коментар на значението, Самтен Нгалсо [т.е. Намиране на удобство и спокойствие в медитацията] и неговия кратък коментар, Гюма Нгалсо [т.е. Намиране на удобство и спокойствие в илюзорността на нещата] и неговия коментар и Нгалсо Кхорсум Чидон. Трилогията Мунсел Кхорсум [т.е. Трилогията на разсейването на мрака] се състои от три коментара на Гухягарбха Тантра – Чог Чу Мунсел [т.е. Разсейване на мрака в десетте посоки], Йидки Мунсел [т.е. Разсейване на мрака на ума] и Мариг Мунсел [т.е. Разсейване на мрака на невежеството]. Трилогията Рангдрол Кхорсум [т.е. Трилогията на естествената свобода] се състои от Семнйи Рангдрол [т.е. Естествената свобода на природата на ума] и неговият коментар на значението, Чьонйи Рангдрол [т.е. Естествената свобода на реалността] също със своя коментар на значението и Нямнйи Рангдрол [т.е. Естествената свобода на безпристрастността] с нейния коментар на значението. Има също и една сборка от други 14 труда на Лонгченпа, обхващащи още няколко тома. Но всичките тези списъци наистина стават прекалено дълги за интервю.

Интервюиращ: Добре. Ти какво практикуваше по това време?

Иво: Аз никога не съм спирал да практикувам, не знам… Мисля че в този момент завършвах Кйерим на Ригдзин Дупа и също правех няколко ньондрота.

Интервюиращ: Защо няколко ньондро? Колко?

Иво: Трябваше да установя връзка с няколко цикъла, това също беше по молба на учителите ми. Мисля че всичко на всичко направих шест различни ньондрота, но не съм завършил пълните натрупвания на всички тях. Сакя ньондрото не го практикувах много. Също така направих само 10 000 от ньондрото на Рангджунг Пема Нйингтик, защото Рабджам Ринпоче ми позволи.

Интервюиращ: Какви приемствености си получил от Н.Св. Кябдже Трулшик Ринпоче, твоя коренен учител? Как се срещна с него?

Иво: Рабджам Ринпоче ме заведе при него. Кябдже Трулшик Ринпоче е някой на когото никога няма да мога да се отплатя. Всичко което ми се случи, цялата Дхарма която получих, всички благословии в практиката ми, цялата доброта която ми оказаха толкова много учители се дължеше на него. Ако той не беше дал благословията си, нищо нямаше да се случи. Имах голям късмет… или той просто се пошегува [смее се].

Интервюиращ: Какво получи от него?

Иво: Освен неща за които предпочитам да не говоря от него получих целия цикъл-съкровище Лонгчен Нйингтик заедно с Кхйенце Янгси Ринпоче и Дуджом Янгси Ринпоче.

Интервюиращ: От какво се състои този цикъл?

Иво: Състои се от 19 много големи посвещения, въпреки че Кябдже Трулшик Ринпоче ни дари повече от това, тъй като даваше някои от тях по няколко пъти въз основа на различните приемствености. Всъщност в един момент той даде хиляда посвещения. Цикълът също така съдържа множество учения свързани с вътрешните тантри и Атийога.

Интервюиращ: Можеш ли поне да изредиш имената на тези учения?

Иво: Добре, щом трябва… Посвещенията са Шитро [т.е. Мирните и Гневните йидами] – двудневно основно посвещение. Ригдзин Дупа [т.е. Събранието на Видядхарите], също двудневно посвещение, заедно с прикрепеното към него посвещение за дълъг живот, наречено Същността на Вазата с Нектар. Амитаба посвещение, голямо двудневно Ваджрасатва посвещение, Такчунг Баруа, което Ринпоче даде три пъти според текстовете на Джигме Тинлей Уозер, Кхйенце Уангпо и Джамгон Конгтрул. Голямо двудневно посвещение в Палчен Дупа. Останалите основни посвещения са Ямантака, Хаягрива, Яндрак Херука, Ваджракилая, Ченрезик, Юмка Дечен Гялмо заедно със своето клонно посвещение за дълъг живот, Симхамукха и Тигле Гячен заедно с клонното такдор Ригдзин Соккор посвещение. След това има посвещенията на Дхармапалите. Накрая Ринпоче също даде посвещение в Бяла Тара за благоприятност.

Интервюиращ: А ученията?

Иво: Лонгчен Нйингтик има множество текстове. Освен ньондрото и всичките садхана текстове, включително и Чьод практиката Кънтящия Смях на Дакините, има три коментара върху ньондрото, след това са коренните тантра текстове, от които има четири основни, след това има два Кйерим коментара – Стълбата към Аканишта и Съветът на Палчен, след това има два Дзогрим текста – един върху Цалунг и един върху Туммо, има множество молитви и разбира се го има и Дзогчен учебника Йеше Лама със съпътстващите го текстове. Освен това, в добавка към оригиналните томове от цикъла има и още два тома добавени от Дилго Кхйенце Ринпоче, които Ринпоче също ни даде. В днешни дни цикълът се състои от пет много големи тибетски тома. Преведено на английски това най-вероятно би заело около 20-ина много големи книги.

Интервюиращ: Това основните приемствености които си получил ли са?

Иво: Тези са много сериозни, но съм получавал и много други приемствености от други учители, които са не по-малко важни за мен.

Интервюиращ: Кои са другите ти основни учители?

Иво: Гангтен Ринпоче е изключително важен учител за мен. Получих от него целия терма цикъл Кунзанг Гонгду на Пема Лингпа в продължение на няколко години, с всички посвещения, лунг предавания и устни инструкции. Този цикъл е напълно сравним с Лонгчен Нйингтик и е изключително задълбочен Дзогчен цикъл. А Гангтен Ринпоче е удивителен Лама, истински син на Дуджом Ринпоче. Това е моята връзка с Дуджом приемствеността, кеото за мен е нещо много ценно.

Интервюиращ: Какво има в цикъла Кунзанг Гонгду?

Иво: Ами, има също много посвещения и няма да ги изреждам всичките. Има Шитро, Ваджрасатва, Хаягрива и т.н. и т.н. Това е пълен път през вътрешните тантри, Кйерим, Дзогрим, Ца Лунг, Рушен, Трекчьо, Тогял, но в същността си е всъщност Дзогчен приемствеността на Кхандро Нйингтик.  Не бих обяснявал в подробности, тези неща наистина трябва да се получават в контекста на връзка учител-ученик.

Интервюиращ: От Гангтен Ринпоче получвал ли си и други предавания?

Иво: Да, някои. Полуих Курукула уанг и предаване, Нан Янг на Дуджом Лингпа, Трома Накмо на Дуджом Ринпоче, Чьод, Йеше Кучок, някои много задълбочени молитви от Дуджом Ринпоче, удивителната Дзогчен молитва на Манджушри, някои обширни Дхармапала практики. Получавал съм също така и някои специални неща от него които не бих назовавал.

Интервюиращ: От кого друг си получавал предавания?

Иво: От много други учители. Получавал съм някой неща от Н.Св. Далай Лама, от тях най-ценно за мен е Вътрешното Въплъщение на Постижението – Падмасамбхава посвещение от Великия Пети Далай Лама. От него получих и Бодхичитавиварана на Нагарджуна.

Интервюиращ: А какво е положението с Дзонгсар Кхйенце Ринпоче и Джигме Кхйенце Ринпоче? Те дойдоха по твоя покана в центъра в България, единият от тях два пъти, а те много рядко правят подобни пътувания. Колко си близък с тях?

Иво: Не бих казал че съм много близък с тези учители. Може би по особен начин. Те най-вероятно дойдоха по молба на Кябдже Трулшик Ринпоче и Рабджам Ринпоче, така мисля… може би. Кой знае всъщност, всеки от тях е чудат по свой начин. По време на няколкото наши срещи не съм молил Дзонгсар Кхйенце за никакво предаване нарочно и не съм получавал нищо от него, въпреки че съм съветвал много хора да получат убежище от него и да учат при него, а и всъщност съм го молил за учения от името на други хора и съм му превеждал. От Джигме Кхйенце Ринпоче съм получавал някои неща.

Интервюиращ: Защо не си молил за учения от Дзонгсар Кхйенце Ринпоче?

Иво: Ами, от една страна когато най-сетне се срещнахме с него аз вече бях получил всичко от което се нуждаех, а и още отгоре. Нямаше нужда. От друга страна аз харесвам много Дзонгсар Кхйенце и в същото време не съм съгласен с начина по който прави нещата като глава на Кхйенце приемствеността. Мисля че може да се справи много по-добре и че не е достатъчно смел. Или всъщност може и да е достатъчно смел, но въпреки това не прави нищо, което е дори по-фрустриращо. Така че не исках никакви потенциални самая проблеми между нас, затова не съм го молил за учения. То е отношение любов-омраза – той успява да стимулира това в хората [смее се].

Интервюиращ: А какво е положението с Джигме Кхйенце Ринпоче?

Иво: Какво е положението с него?

Интервюиращ: Ти каза че си получил “неща” от него. Той дойде два пъти в България, а по принцип никога не пътува по този начин.

Иво: Тъй като той беше много близък ученик на Кябдже Трулшик Ринпоче и тъй като вече всъщност бяхме получили заедно Лонгчен Нйингтик цикъла имахме някаква връзка. Аз и в Непал бях получил от него и много допълнителни обяснения върху самите Лонгчен Нйингтик посвещения. След това в България той дари посвещения в Буда Шакямуни, Ченрезик и Майтрея. Също и садханата на Ченрезик на Тантонг Гялпо. Аз също така го помолих за една сбирка от учения и практики която той беше съставил.

Интервюиращ: В нея какво има?

Иво: Съдържа доста неща, като Дордже Намджом [т.е. Ваджра подчинителя], някои Тара садхани, Цок, Санг, Сур, Дхармапала практики, Ваджракилая молитви, Светлинно приношение, Ченрезик садхани и молитви, различни терма молитви към Гуру Ринпоче, Тайният път на Видядхарите, молитви за признаване, включително една от Неопетнения Крал, молитвата на Ваджрадхату мандалата и други подобни неща.

Интервюиращ: Добре. Може ли да попитам каква ти е връзката с Намкхай Норбу Ринпоче?

Иво: Уважавам Намкхай Норбу изключително много. Бил съм на няколко от ритрийтите му и съм следвал много други по уебкаст заедно с групата в центъра ни. Мисля че той е изключително смел и без съмнение много реализиран Дзогчен учител. Възхищавам му се. Той прави нещо което почти никой друг тибетски учител не смее да направи. Разбира се съм получавал всички неща които той дава – тези които и всички останали са получавали. Мисля че Лонгсал ученията му имат голямо бъдеще и са едно от най-полезните неща които са се случвали на планетата напоследък.

Интервюиращ: Получавал ли си приемствености насаме от него?

Иво: Не. Другите учения които споменах досега – действително съм получавал повечето от тях на четири очи, това е начина по който обикновено получавам учения. Но никога не съм имал този тип връзка с Норбу, въпреки че си разменяме и-мейли от време на време и той всъщност е един от много малкото лами, които знаят какво се случва с нас.

Интервюиращ: Имаш предвид за новите цикли?

Иво: Да, също и за това.

Интервюиращ: Той предложи ли подкрепата си?

Иво: Разбира се, че не. Нищо такова не е молено от него, нито е необходимо и той не би трябвало да го направи така или иначе. Това би усложнило нещата неимоверно. Тези нови цикли наистина нямат връзка с Тибетската традиция.

Интервюиращ: Но реално погледнато и неговите Лонгсал учения нямат.

Иво: [смее се] Това е вярно. Но той е тибетски Ринпоче и не може да избяга от това. Оплел се е.

Интервюиращ: Добре… Има ли други приемствености които си получил?

Иво: Много. Онова, което споменах до сега е малка част. Но останалото са основно неща за които в момента не бих говорил. Неща за които мога да говоря…. Получил съм някои от нещата от приемствеността на Адзом Друкпа. Шабкар предавания, неща като Садханата на Махамудра на Трунгпа Ринпоче… никога не съм имал отношението да колекционирам Дхарма както го имат много хора в днешни дни. Също така никога не съм искал да получавам никоя от наистина големите сбирки. Онова за което съм молел учителите си винаги е било за нуждите на собствената ми практика. Въпреки това никога не съм спирал да получавам приемствености, в днешни дни всъщност е по-интензивно от преди, просто начинът е различен. Защо се случва това, не съм съвсем сигурен. Има и част от това която не харесвам особено. Мисля че е частта свързана с носенето на отговорност. Затова по принцип не обсъждам тези неща.

Интервюиращ: Може ли да кажеш повече за това?

Иво: Не сега.

Интервюиращ: Поне, възнамеряваш ли да предадеш на други тези тибетски приемствености?

Иво: Не, не мисля. Може би някои малки неща, за да спася нечия практика ако възникне нужда. Аз наистина не виждам себе си като такъв тип учител. Всъщност имам сериозен проблем да се разглеждам като учител изобщо.

Интервюиращ: Какъв “тип” учител?

Иво: Ами, аз имам различни възгледи от тези на тибетските лами за това как трябва да се извърви пътя и особено за това как трябва да се предават Ваджраяна ученията на Запад. Имам си собствените причини за това. Така че дори ако се налага да бъда учител, не се виждам изобщо като учител от тибетски тип.

Интервюиращ: Какъв друг начин има? Самият ти си казвал че си продукт на тибетската система, нали?

Иво: И да и не. Аз не съм тибетец, което е всъщност голяма разлика. Искам просто да оставя тибетската традиция на мира. Аз не съм никой да се опитвам да реформирам нещата, и освен това имам прекалено много връзки с нея за да се опитвам. Трябва да поема в друга посока и съм наистина благословен да се родя като не-тибетец, така че лесно да могат да ме отпишат като откачен, което е доста удобно. Затова се надявам че те [т.е. тибетците]  може и да не ме линчуват… въпреки че западните им последователи може и да го направят [смее се]. Във всеки случай всичко това е в хармония с възгледа и инструкциите на моя коренен гуру и са ми дадени конкретни стъпки за следване. Това дали ще имам силата да ги следвам все още не съм сигурен, но ще се опитам. Това е обширен въпрос и сега не е момента да го обсъждаме.

Интервюиращ: Надявам се, че ще можем да го обсъдим в един момент.

Иво: Надявай се тогава.

Интервюиращ: Добре. Ти си получил такава необятна съкровищница от учения, можеш ли да разкажеш нещо за практиката и ритрийтите си?

Иво: Е това е всъщност истинският въпрос който трябваше да бъде зададен в самото начало. Поучената Дхарма е нищо и аз съм получил не повече от капчица от един океан. Но трябва наистина да попиташ за практикуваната Дхарма. А в това отношение се срамувам, че имам много малко за казване.

Интервюиращ: Но ти си практикувал много, правел си и много ритрийти.

Иво: Зависи как го гледаш, зависи с кого се сравняваш. За някои може да е много, за други е нищо. Прекарал съм известно време в ритрийт. В един момент прекарах четири години в отшелничество. Опитах се да практикувам. Всъщност мога да кажа, че бях обсебен от практиката доста дълго време. Имам си своя дял от любопитни случки. Не мисля, че действително съм постигнал нещо.

Интервюиращ: Ако не беше постигнал нямаше да ти се даде такъв достъп до ученията.

Иво: Може да е било някакъв бъг на миналата карма, кой знае. И освен това моите учители имаха наистина голямо състрадание. Но определено става много късно. Интервюто приключи.

Интервюиращ: Благодаря много.

Иво: Аз благодаря за търпението.

Въпреки че са дадени стотици хиляди обяснения,
Има само едно нещо за разбиране –
Знай едното нещо, което освобождава всичко –
Самата осъзнатост, твоята истинска природа .

– Дуджом Ринпоче

[fb_button]