Съобщение на Лама Иво преди затварянето на българския форум

Долното съобщение беше публикувано от Лама Иво пет часа преди той да вземе решение за окончателно затваряне на българския Дхарма форум. Публикуваме го тук в пълен текст:

 

“Първо, ЧНГ на всички. Дано новата година донесе повече мърдост, спокойствие и реални разултати от Дхарма практиката.

Получих 4-5 запитвания през последните дни свързани с премахването на българската секция на сайта ни и изключването на регистрациите във форума. Ще обясня съвсем накратко каква е ситуацията. 

Откакто напуснахме България преди две години там (в България) започна отново да се развива фолклорна традиция с легенди защо “всъщност” сме си тръгнали, какво “всъщност” правим, какво “всъщност” се е случило и т.н. До нас достигат коя от коя по-абсурди истории, които циркулират из софийските дхарма групи, разпространявани от двама-трима доста разбалансирани човека, с които ние на практика не се познаваме. Историите, без изключение, са пълни фантазии. Нямате представа докъде ни е дошло от всичката тази българска помия. Минах през същото нещо когато се разделих с Лама Джампа – всякакви свободни съчинения от хора, които нямаха, и все още нямат, ни най-малка представа какво реално се случи. В момента отново – ние сме си тръгнали, (според някои версии сме избягали !! ), заради такива и такива “проблеми”. Това което пише на сайта ни всъщност “не е вярно” и т.н. Знаете ли… идва момент в който човек трябва да каже стига толкова! 

За протокола:

1. Това което пише в сайта ни е абсолютно вярно – от А до Я. Няма нищо спестено и нищо добавено. Много хора могат да го потвърдят, но в скоро време никой от тях няма да е останал в България.

2. Причините да напуснем в България са обяснени в сайта ни такива каквито са, както и в мои публикации тук в този форум. Няма нищо спестено или добавено. Никой не е бягал от каквото и да било, не сме напуснали България поради никакви проблеми – всичко е описано в сайта ни

3. Предупредих ви да се махате от там точно когато беше момента. Многократно. Колкото и да е трудна тази стъпка, тя е осъществима за всеки и мисля че вече трябва да е видно и за слепите за какво точно се опитах да ви предупредя.

4. Все още имам няколко десетки ученици в България и на онези от тях към които съм поел конкретни ангажименти ще продължавам да се опитвам да помагам, доколкото е възможно. Останалите съветвам да установят връзка с Норбу Ринпоче.

5. От форума ни, най-малкото, ще бъдат махнати всички хора с които не се познаваме лично. Този форум в момента практически не функционира. Изобщо не знам дали има смисъл да продължава да съществува и ще го реша в най-скоро време. 

6. На български повече материали няма да публикуваме, освен по изключение. На аудитория която не владее свободно английски така или иначе винаги ми е било много трудно да помагам. За сериозна практика е необходимо да се чете много – и това четене е на английски и тибетски. Поне английският е задължителен. Това са просто фактите. 

7. Постоянната ни сангха тук в Мексико се увеличава с по-бързи темпове отколкото сме си представяли. В момента тук са доста хора, постоянно живеещи, както в центъра ни така и при нас, а и около нас, и този процес само ще се засилва. Като написах наскоро, всичките ни усилия ще се насочат тук. 

8. Поради най-горе споменатите истории…. просто нямам никакво желание, нито вдъхновение да се занимавам с българия повече, и тези чувства се споделят от цялата ни сангха тук. Нямате представа просто какви кофи с ла*на успяват да се излеят чак от там до тук, без никакъв повод и без ни най-малка опора в реалността. Спектърът е пълен – от директни ‘заплахи’ до безумни фантастични истории за събития свързани с мен и нас които никога не са се случвали. Това, с извинение, само в милата ни родина може да се случва по този начин. Единственото което реално изпитвам от всичко това е една огромна тъга, но не мога да направя повече от това което вече направих. Много от вас сте прекрасни хора, но с този факт няма да можете да промените цялостната среда, която към днешна дата е напълно отровна. 

Искам да пожелая на колегите в софийските Дхарма групи да си гледат практиката, да се опитват да спазват правилата за добродетелна реч и да разберат, че Дхарма е личен път за развиване на умствена дисциплина, на първо място, и на доброта. Ако толкова държите да си създавате мнение за нещата които правя аз, ви съветвам да попитате директно учителите си, защото те са тези които могат да ви дадат реален, и верен, съвет. А на онези които са се развихрили в мое отсъствие бих искал да отбележа, че това което правите вреди изключително много на самите вас, на първо място, и на всички около вас. Ако наистина искате да имате връзка с Буддадхарма, спазвайте четирите основни правила свързани с речта, обяснени от Буда Шакямуни – пълно въздържане от лъжаклеветагруба реч и безсмислена реч. В момента нарушавате и четирите.”