Гуру Падмасамбхава - Съвет към учениците

Съвет към учениците

Из терма текст, записан от Йеше Цогял

Превод: Иво

Падмакара, учителят от Уддияна, беше отседнал в Самйе, след като беше поканен в Тибет от краля. Той даде множество учения на краля, на управниците му и на други предани люде в източния край на централния храм. Тъй като те не разбраха правилно думите му, той повтори няколко пъти следния съвет.

Учителят Падма каза: “Без значение колко пъти преподавам, хората на Тибет не разбират; вместо това те не се въвличат в нищо друго, освен в извратени действия. Ако искате да практикувате Дхарма от дълбините на сърцето си, правете така:

Да бъдеш будист-мирянин (упасака) не означава само да спазваш четирите коренни предписания; това означава да отхвърлиш надалеч недобродетелните дела. Да бъдеш послушник (шрамана) не означава просто да възприемеш чистота външно; това означава да практикуваш добродетел правилно. Да бъдеш монах (бхикшу) не означава само да контролираш тялото, речта и ума си в ежедневните дейности и да ти е забранено да правиш всякакви неща; това означава да интегрираш всички корени на добродетелта в пътя на великото просветление.

Да бъдеш добродетелен не означава просто да носиш жълти дрехи; това означава да се страхуваш от узряването на карма. Да бъдеш духовен приятел не означава просто да възприемеш достойна осанка; това означава да си славен защитник на всички. Да бъдеш йогин не означава просто да се държиш грубо; това означава да слееш ума си със същността на дхармата.

Да бъдеш мантрика не означава просто да мърмориш напеви; това означава бързо да постигнеш просветление чрез пътя на обединяването на средства и знание. Да бъдеш медитатор не означава просто да живееш в пещера; това означава да обучаваш себе си в истинското значение. Да бъдеш отшелник не означава просто да живееш в затънтената гора; това означава, че умът ти е свободен от дуалистични схващания.

Да си изучен не означава просто да се упражняваш в осемте светски грижи; това означава да разграничаваш между правилно и погрешно. Да бъдеш бодхисатва не означава просто да запазиш вътре в себе си личния си интерес; това означава да полагаш усилие в средствата за освобождаване на всички чувстващи същества от самсара.

Да имаш вяра не означава просто да хленчиш; това означава да навлезеш в правилния път от страх пред смъртта и прераждането. Да бъдеш усърден не означава просто възбудено да се захванеш с разнообразни дейности; това означава да се напрегнеш, за да изоставиш зад гърба си самсаричното съществуване. Да си щедър не означава просто да даваш с пристрастност и пресметливост; това означава дълбоко в себе си да си свободен от привързаност към каквото и да било.

“Устни инструкции” не означава просто написани книги; това означава няколко думи, които уцелват жизнения център на значението в твоя ум. “Възглед” не означава просто философско мнение; това означава да си свободен от ограниченията на умствените конструкции. “Медитация” не означава просто да се съсредоточиш върху нещо с мислите си; това означава, че умът ти е стабилен в естествената осъзнатост, свободен от фиксация.

“Спонтанно действие” не означава просто да действаш с безхаберието на лудите; това означава да не считаш заблудените възприятия за истински. “Разграничаващо знание” (праджня) не означава острия интелект на погрешните мисли; това означава да разбереш, че всички явления са невъзникващи и лишени от умствени построения.

“Учене” не означава просто да получаваш учения през ушите си; това означава да пресечеш всички погрешни схващания и да придобиеш осъзнаване, което е отвъд концептуалния ум. “Размишление” не означава просто да развиваш концептуално мислене и да формираш изводи и схващания; това означава да отсечеш своето заблудено вкопчване. “Постигане на плода” не означава просто да поканим рупакаите да слязат от Аканишта; това означава да разпознаеш същността на ума и да придобиеш стабилност в това.

Недейте да обърквате думите със значението на учението. Смесете практиката със собственото си същество и постигнете освобождение от самсара сега, в този момент.