Шечен Рабджам Ринпоче

Шечен Рабджам Ринпоче

Rabjam Rinpoche

Шечен Рабджам Ринпоче, роден през 1966 г., е внука и духовния наследник на Дилго Кхйенце Ринпоче, един изключителен будистки медитационен учител, който беше най-изтъкнатия съвременен поддръжник на несектанската традиция Римé.

На три годишна възраст Рабджам Ринпоче започва да получава учения от своя почитан дядо и получава от него всички приемствености на старата (Нйингма) и новите (Сарма) школи в Тибет. Отгледан от Дилго Кхйенце Ринпоче, той е присъствал на почти всяко учение, друпчен (групов медитационен ритрийт), и посвещение, което той е давал в продължение на двадесет и пет години. Той е пътувал по света с Кхйенце Ринпоче и за първи път посещава Запада през 1976г.От  смъртта на дядо му през 1991 г., Рабджам Ринпоче е натоварен с отговорността за продължаването на приемствеността на ученията наДилго Кхйенце Ринпоче и изпълнява визията му за запазване на тибетските Будистки учения и култура.

Rabjam Rinpoche and Khyentse

Рабджам Ринпоче е седми в последователността от Рабджам въплъщения. Вторият Рабджам Ринпоче е основал манастира Шечен в Кхам, който в последствие се превръща в един от шестте основни Нийнгма манастири в Тибет. Манастирският комплекс в Източен Тибет беше унищожен по време на китайското нахлуване в Тибет, но в момента се възстановява отново.

В началото на осемдесетте Дилго Кхйенце Ринпоче построява манастира Шечен Теннйи Даргелинг в Непал и назначава Рабджам Ринпоче за негов абат. Манастирът се намира на няколкостотин метра от великата ступа на Боданатх и е един от най-големите и най-красиви извън Тибет. Днес там има над триста монаха, които учат и практикуват под негово ръководство.

Въпреки младостта си, Рабджам Ринпоче създаде една администрация и организация в монашеската общност, която е модел за образование, радостна дисциплина, хуманитарна дейност и поддържане на автентичните церемонии и практики. През последните десет години Ринпоче разшири дейностите на манастира, като основа Философския колеж Шечен и Отшелническия център Шечен. В отговор на нуждите на жените, желаещи да практикуват и изучават в приемствеността на Дилго Кхйенце Ринпоче, Рабджам Ринпоче подобри условията за живот в метоха Сисинанг в Бутан.

В съответствие с желанието на Дилго Кхйенце Ринпоче той построи един малък Нийнгма манастир и учебен център в Бодхгая, Индия, където той и други учители провеждат ежегоден семинар за международни ученици.

Ринпоче има постоянен интерес към запазването на тибетската култура. Манастирът Шечен в Тибет е бил известен със специфичния си стил на свещени танци и извършване на ритуали и рецитации. Рабджам Ринпоче съживява тази традиция. В опит да запази традицията на рисуването на свещени образи той създаде Художественото училище Церинг.

Ринпоче наглежда образованието и израстването на Кхйенце Янгси Ринпоче, младото въплъщение на Дилго Кхйенце Ринпоче. Той прекарва част от годината с младия тулку в Бутан.

Рабджам Ринпоче даде името “Тегчог Ламсанг” на нашия център в Бълария и подпомага активно дейността ни. Това беше първият Дхарма център към манастирите Шечен извън Азия, с който той се ангажира официално.